Antidecubitus pomp – eigenschappen en kenmerken

Matrassen zijn een effectief wapen tegen doorligwonden. De alternerende matrassen gaan, gepaard met een elektrische pomp, de strijd aan tegen decubitus door hun preventieve en curatieve werking. Benieuwd naar de mogelijkheden van een elektrische pomp en geïnteresseerd in de eigenschappen ervan? Lees dan snel verder!

Wat is een antidecubitus pomp?

Een antidecubitus pomp is een elektrisch apparaat dat gebruikt wordt bij alternerende matrassen. Alternerende matrassen worden ook wel wisseldruk matrassen genoemd. En dat zegt precies waar ze toe in staat zijn: het regelmatig wisselen van druk. Hierdoor heeft een risicopersoon of een patiënt geen langdurige druk op dezelfde plaats. Dat helpt om doorligwonden te voorkomen en stimuleert genezing. De aandrijving voor de wisseldruk is een elektrische pomp – de antidecubitus pomp.

Een alternerend matras bestaat uit verschillende compartimenten. Deze compartimenten zijn luchtcellen. De pomp blaast de luchtcellen op. In de tijd daarna lopen de luchtcellen vanzelf leeg. Als de hoeveelheid lucht is gedaald tot een bepaald niveau, begint de pomp automatisch met het opnieuw opblazen van het matras. Hierdoor ontstaat een afwisselende druk op het lichaam van degene die erop ligt.

De eigenschappen van een antidecubitus pomp

Er zijn allerlei pompen op de markt. Bos Medical International probeert een zo volledig mogelijke selectie in het assortiment op te nemen. Inmiddels zijn er verschillende elektrische aandrijvingen beschikbaar voor een alternerend antidecubitus matras. Uiteraard is elk product uniek. Elk apparaat beschikt over een of meerdere kenmerkende eigenschappen. Toch treden er universele features op bij het bekijken van het huidige aanbod. We zetten de belangrijkste eigenschappen van een antidecubitus pomp hieronder voor je op een rijtje.

Drukmonitoring in mmHg

Op de pomp zie je vaak wat de actuele druk. De druk wordt weergegeven in mmHg, wat uitgesproken wordt als millimeter kwik. De pomp verzorgt zelf de regeling van de druk, maar met de weergave van de druk in mmHG kun je zelf een oogje in het zeil houden. Bovendien kun je daardoor bepalen wat werkt – of wat juist niet werkt. Te hoge druk? Met de drukmonitoring weet je welke waardes gehandhaafd en juist vermeden moeten worden. Onder andere de modellen ST760 en ST302 geven de druk weer.

Verschillende cyclustijden

Een andere eigenschap is de keuze tussen diverse cyclustijden. Een cyclus is de tijd dat het opblazen en leeglopen van de luchtcellen in beslag neemt. Het gaat hierbij dus om de lengte van één cyclus. Je kunt kiezen tussen snelle en langzame cyclussen.

Gewichtsinstelling

Om een goede druk te realiseren, is het instellen van het lichaamsgewicht van de decubitus patiënt belangrijk. Je kunt een gewicht instellen tussen 30 en 200 kilogram.

Verschillende modes

Dat is onder meer handig voor de verpleging van een patiënt. In Auto Firm Mode wordt het matras hard, zodat de verpleging de persoon makkelijk kan draaien. Deze ‘verpleegstand’ schakelt na 30 minuten automatisch terug naar de oorspronkelijke modus, om de patiënt voldoende bescherming te bieden tegen doorligwonden.

De tweede mode is de Auto Dual Mode. Hiermee kunnen statische druk en wisseldruk afgewisseld worden. Bijvoorbeeld de P-16SD pomp heeft de mogelijkheid voor statische en dynamische druk.

Akoestisch en visueel alarm

Met het alarm wordt een hoor- en zichtbaar signaal afgegeven wanneer bepaalde waardes niet in orde zijn. Zie het alarm als een extra maatregel om de (bedlegerige) patiënt voortdurend van goede wisseldruk te kunnen voorzien.

Zeer stil in gebruik

Nachtrust is voor iedereen belangrijk. Eén van de belangrijkste eigenschappen van de elektrische pompen van Bos Medial International is dat de pompen geen hard geluid maken. Dat zou ook niet mogen, omdat het de rust van de persoon in kwestie ernstig zou kunnen verstoren. Het geluid van de elektrische aandrijvingen is minder dan 28 decibel. Alle pompen zijn zeer stil, waaronder de modellen ST105P-16D en P-26SD

Gewicht

Het gewicht varieert iets per pomp, maar de meeste elektrische pompen wegen rond de 1,5 kilo. Het lage gewicht vergroot de snelle en makkelijke inzetbaarheid om zo goede zorg voor zo veel mogelijk mensen te faciliteren. De ST761 pomp is een voorbeeld van een lichtgewicht pomp.

Conclusie – eigenschappen en kenmerken van Antidecubitus pompen

Op zoek naar kwaliteitsproducten om doorligwonden te voorkomen of te genezen? Bos Medical International is de aanbieder van antidecubitusproducten en levert aan zakelijke klanten. Neem gerust contact op via de gegevens op de website!

    Posted by