Decubitus voorkomen bij rolstoelgebruikers

Het zitvlak, waar we in deze blog dieper op in gaan, is een risicoplek als het gaat om doorligwonden. Decubitus voorkomen bij rolstoelgebruikers heeft dus ook een hoge prioriteit. Waarom? Dat leggen we hieronder aan je uit. Het goede nieuws is dat er hulpmiddelen zijn die decubitus helpen voorkomen. Bij reeds opgetreden wonden kunnen de antidecubitus producten helpen om het herstel te stimuleren. Om een probleem goed aan te kunnen pakken, is het hebben van kennis vereist. Daarom geven we in deze blog informatie over doorligwonden, hoe ze ontstaan en wat er tegen gedaan kan worden. Lees snel verder!

Het gevaar van Decubitus

Decubitus is gevaarlijk. Niet direct in eerste instantie, maar in een vergevorderd stadium is decubitus een open wond. Dat brengt infectiegevaar met zich mee. Ook kan een goede doorstroming van het bloed ernstig belemmerd worden door de wonden.

doorzitplekken voorkomen bij rolstoelgebruikers
Het voorkomen van decubitus bij rolstoelgebruikers moet hoog op de agenda staan!

Wanneer ontstaat decubitus?

Doorligwonden ontstaan bij langdurige en intensieve druk op een deel van het lichaam. Hoe langer of hoe hoger de druk, hoe sneller ernstige wonden ontstaan. Niet alle doorligwonden zijn even ernstig. Als het probleem relatief vroeg herkend wordt, kan er veel aan gedaan worden. Bij een vergevorderde vorm van decubitus neemt het herstel logischerwijs meer tijd in beslag. Bos Medical International is er van overtuigd: voorkomen is beter dan genezen.

Risicopersonen voor doorligwonden

Om doorligwonden in de kiem te smoren, is het van belang om te weten wie er extra vatbaar is voor doorligwonden. Met die kennis op zak is het zelfs mogelijk om preventief te handelen om zo decubitus te voorkomen. Wie vormen een risico? Dat zijn mensen die langdurig of veel dezelfde houding aannemen. Bedlegerige mensen of mensen die veel zitten, vallen dus onder de risicogroep. Bij de houding van zitten of langdurig liggen, worden verschillende plekken op het lichaam blootgesteld aan druk. Na een tijd kunnen op deze plekken doorligwonden ontstaan.

Het zitvlak als risicoplek voor doorligwonden

Het zitvlak is een voorbeeld van een risicoplek. Botten, zoals het ‘stuitje’, bevinden zich op die plek dicht op de huid. Dat is een kenmerk van een risicoplek. Met die reden zijn ook de heupen, hielen en het achterhoofd voorbeelden van risicoplekken. Veel mensen zitten zonder de inzet van speciale kussens, wat kan leiden tot decubitus. 

Mensen die veel en langdurig zitten, doen er goed aan om aandacht te schenken aan het voorkomen van een doorligwond. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelgebruikers. Ze bewegen zich zittend voort. Zeker als staan niet meer mogelijk is, zitten deze mensen het grootste deel van de dag. De risico’s op decubitus maken dat deze groep mensen erg vatbaar zijn voor decubitus.

Oplossingen in de strijd tegen decubitus

Het probleem heeft de laatste tijd meer aandacht gekregen. Dat is een goed teken, maar niet de oplossing tegen het ontstaan van de wonden. Dankzij groothandelaren als Bos Medical International zijn kwalitatief goede hulpmiddelen beschikbaar voor iedereen. We nemen hieronder een kijkje in een prominent onderdeel van hun aanbod: de speciale zitkussens.

Zitkussens

De kussens worden onderscheiden door het gebruikte materiaal. Bos Medical International heeft kussens die vervaardigd zijn uit verschillende materialen:

  • Foam zitkussen – Foam kussens zijn gemaakt van koudschuim te gebruiken als drukverlagend anti doorzit-hulpmiddel.
  • Gel-foam zitkussen – Gel-foam kussens bevatten een silicone gedeelte. Dat komt ten goede aan het zitcomfort. De verkoelende eigenschap van de gel maakt het een goed antidecubituskussen.
  • (Gel-) Air zitkussen – Air en gel-air kussens bestaan uit luchtcellen die op een speciale manier zijn geplaatst. De luchtcellen zorgen voor een gespreide druk, zodat de druk niet geconcentreerd wordt op één plek van het zitvlak. 

Ook zijn er in de webshop alternerende zitkussens te vinden. Deze kenmerken zich door hun innovatieve technologie, waarbij het kussen regelmatig van druk wisselt. De stille elektrische pompen die de luchtcellen in de kussens opblazen, zijn eveneens te vinden in het assortiment. 

Op zoek naar antidecubitus producten?

Bos Medical International adviseert je graag over de mogelijkheden. Op onze website vind je informatie over onze producten of neem eenvoudig contact op met ons gedreven team:

    Posted by