Je zou denken dat er op het gebied van doorligwonden geen probleem is in ziekenhuizen. Ziekenhuizen zijn plekken waar genoeg medische kennis is om preventief decubitus tegen te gaan. Tenminste, dat zou je denken. Toch is het onterecht om te denken dat ziekenhuizen gevrijwaard zijn van decubitus. Sterker nog, uit diverse onderzoeken blijkt dat decubitus regelmatig optreedt bij ziekenhuispatiënten. Daarom gaat deze blog in op hoe decubitus kan worden tegengegaan in ziekenhuizen. We starten met een korte omschrijving over hoe decubitus zich ontwikkelt. Vervolgens sluiten we af met effectieve hulpmiddelen om het probleem aan te pakken.
Onder welke omstandigheden ontstaan doorligwonden?
Doorligwonden ontstaan bij langdurige druk. Geconcentreerde druk, dus de druk op een relatief kleine plek op het lichaam, zorgt voor de vorming van decubitus. Naarmate druk hoger wordt en langer aanhoudt, worden de doorligwonden ernstiger.
Plekken waar het bot dicht op de huid zit, zijn het meest vatbaar voor doorligwonden. Risicovolle plekken zijn onder andere het achterhoofd, het zitvlak, de hielen en de heupen.
De stadia van decubitus
Bij doorligwonden denk je misschien aan grote open wonden, maar dat is niet altijd het geval. Er bestaan verschillende ontwikkelingsstadia van decubitus. Beginnende decubitus kun je herkennen aan rode plekken. Het merkwaardige aan deze plekken is dat ze niet snel verdwijnen. Zeker als de plekken zich op een risicoplek bevinden, is het raadzaam om goed te onderzoeken of het (beginnende) doorligwonden zijn. In dat geval kan een medisch specialist uitkomst bieden.
Als een lichaamsdeel langer wordt blootgesteld aan druk, kan daadwerkelijke aantasting van de huid zichtbaar zijn. Er ontstaan bijvoorbeeld blaren of het bovenste deel van de huid is verdwenen. Het derde stadium is nog ernstiger. Bij deze categorie is de huidlaag verdwenen. Bij de vierde en meest ernstige categorie is ook het weefsel onder de huidlaag verdwenen.
Het ziekenhuis als risicoplaats voor decubitus patiënten
In de inleiding van deze blog is het al kort genoemd: ook in ziekenhuizen komt decubitus voor. Verpleegkundigen en artsen kunnen hun medische kennis inzetten om decubitus tegen te gaan via een zogenaamd decubitus preventie protocol. Daarbij moet worden gelet op de aanwezigheid van preventieve en curatieve middelen. Hiermee kan decubitus voorkomen én genezen worden. En – zoals een wijs hollands gezegde luidt – voorkomen is beter dan genezen.
Preventie van doorligwonden
De laatste jaren is er meer aandacht voor het probleem. Dankzij de producten van medische bedrijven, zoals Bos Medical International, kunnen doorligwonden effectief worden bestreden.
Antidecubitus producten
In ziekenhuizen kunnen vooral speciale matrassen en kussens een oplossing zijn. Patiënten die bedlegerig zijn of langdurig geopereerd moeten worden, kunnen baat hebben bij antidecubitus producten. Er zijn ook andere producten dan kussens of matrassen, maar kussens en matrassen vormen de belangrijkste producten in onze strijd tegen doorligwonden.
Matrassen
Er zijn verschillende soorten matrassen. Het verschil zit in het materiaal en de technische mogelijkheden van de producten. Zo zijn er bijvoorbeeld foam matrassen, die door de flexibiliteit het hele lichaam ondersteunen en voor spreiding van de druk zorgen. De hybride matrassen combineren het comfort van een regulier matras met een foam materiaalsoort. Alternerende matrassen wisselen van druk, en zijn in het bijzonder geschikt als preventief middel.
Kussens
Ook bij de kussens van Bos Medical International is er geen gebrek aan keuze. Foam, gel-air of alternerend? Je vindt ze in onze webshop. Zo kunnen ook zittende patiënten worden bediend van kwaliteitsproducten om doorligwonden te voorkomen en te helpen genezen.
Neem contact op
Wil je meer weten over het aanbod van Bos Medical International? Aarzel dan niet, en neem contact op via onderstaand contactformulier. Wil je direct zien wat we voor jouw ziekenhuis kunnen betekenen? In onze webshop staan al onze producten inclusief toelichting opgesomd! Neem ook vrijblijvend contact met ons op voor een offerte.