Doorligwonden in verzorgingshuizen voorkomen

Het onderwerp decubitus (doorligwonden) staat hoog op de agenda in verzorgingshuizen. En dat is maar goed ook, want het risico onder ouderen is extra groot. Dat er aandacht naar uitgaat, wil overigens niet zeggen dat er ook effectieve oplossingen worden ingesteld. En dat is juist nodig, omdat decubitus daarmee voorkomen en genezen kan worden. Preventieve middelen kunnen ingezet worden bij het voorkomen van de nare doorligwonden. In deze blog wordt de situatie onder de loep genomen. Wanneer treden doorligwonden op? Waarom hebben ouderen een groter risico dan jongeren en wat kunnen zorgcentra ertegen doen? Je leest het antwoord hieronder!

Wanneer treedt decubitus op?

Doorligwonden treden op bij langdurige druk op een bepaald deel van het lichaam. Plekken waar het bot relatief dicht tegen de huid aan zit, zijn het meest vatbaar voor doorligwonden. De drukplekken ontstaan niet meteen. Dit is onder meer afhankelijk van de duur en de intensiteit van de druk. 

Het ontstaan van een doorligwond 

Beginnende decubitus kan herkend worden aan een rode plek. Het vervelende aan zo’n plek is dat het niet verdwijnt. De roodheid is blijvend. Als de druk aanhoudt, ontstaan er op den duur wonden. Als gevolg van deze druk begeeft de huid het uiteindelijk. Dit leidt tot een wond, maar daar blijft het niet bij. De gevolgen kunnen groot zijn. De wonden zorgen hebben twee voorname nadelen. 

  1. Er is sprake van een minder goede doorbloeding (wat ook het herstel niet ten goede komt) 
  2. De open doorligwond is vatbaar voor infecties van buitenaf. Zeker bij kwetsbare ouderen in bejaardentehuizen is dit zeer ongewenst. 
Een bewoner van een verzorgingshuis met de verpleegster spreken over decubitus
Het voorkomen van doorligwonden in verzorgingshuizen verdient speciale aandacht.

Het risico onder ouderen

Oude mensen hebben een grotere kans op decubitus. Dit spreekt voor zich: over het algemeen bewegen ouderen minder dan jongeren. Ook zijn medische situaties vaker aanleiding tot bedlegerigheid. Relatief gezien zijn er minder jongeren die vanwege ziekte of een andere reden veel (moeten) zitten of liggen. Dat verklaart waarom we in dit artikel ons toespitsen op de plaatsen waar veel ouderen zich bevinden: verzorgingshuizen. Als er in verzorgingscentra aandacht is voor decubitus, is dat op zichzelf gezien een goede zaak. De oplossing vraagt echter om meer dan alleen aandacht. Effectieve middelen moeten ingezet worden om twee redenen:

  1. Preventie – Het bestrijden van decubitus en bijdragen aan herstel van opgetreden wonden.
  2. Curatie – Het voorkomen van doorligwonden.

Verzorgingshuizen doen er goed aan om zich te focussen op preventie en curatie. Voorkoming en genezing moeten actief ingezet worden om doorligwonden in verzorgingscentra uit te bannen. Bos Medical International is expert op dit gebied. Inmiddels hebben we diverse middelen op de markt gebracht die ingezet kunnen worden om doorligwonden te bevechten.

Wat kan er gedaan worden tegen antidecubitus in verzorgingscentra?

Het goede nieuws is dat er in de afgelopen jaren veel middelen zijn ontwikkeld die doorligwonden tegengaan. Speciale matrassen en kussens zijn twee belangrijke middelen tegen decubitus.

Antidecubitus matrassen

Er zijn diverse matrassen die geschikt zijn voor personen met een hoog risico:

Foam

Foam anti doorligmatrassen bieden een goede ondersteuning. De gespreide druk verlaagt de kans op decubitus en stimuleert de genezing van de wonden. 

Alternerend

De alternerende anti doorligmatrassen hebben een speciale eigenschap: ze kunnen wisselen van druk. De drukgebieden worden afgewisseld, waardoor geen enkele huidplek voortdurend onder druk staat. Dat maakt een alternerend matras een uitstekend preventief middel. De alternerende matrassen werken na aansluiting van een stille elektrische pomp. 

Low-air loss

Een low-air loss anti doorligmatras bestaat uit cellen die langzaam lucht laten ontsnappen. Een elektrische pomp is de toevoer. De constante luchtstroom rond het lichaam zorgt voor een goede huidconditie. Ook hier doet een elektrische pomp zijn werk.

Hybride

Hybride anti doorligmatrassen combineren de voordelen van een pocketveringmatras en een foam matras. Hierdoor bieden ze veel ondersteuning en hebben ze een hoge mate van comfort. 

Speciale kussens tegen doorligwonden

Antidecubitus kussens zijn eveneens een effectief hulpmiddel. Het gaat hierbij om kussens die bedoeld zijn om op te zitten. Deze hulpmiddelen kunnen in het bijzonder geschikt zijn voor rolstoelpatiënten of mensen die vanwege ziekte veel moeten zitten. Veel van de soorten kussens komen overeen met de hierboven genoemde matrassen. Bij kussens kan je denken aan:

Foam

De foam kussens ondersteunen het gehele zitvlak. Het bot zit namelijk dicht tegen de huid. Dat maakt het zitvlak een risicoplek voor doorligwonden.

Gel-foam

Gel-foam heeft min of meer dezelfde werking, maar biedt tevens ook verkoeling door de gel. Het gevolg is een comfortabele zitpositie.

Alternerend

De alternerende zitkussens wisselen van druk en gaan gepaard met een elektrische pomp. 

Hybride

De gel-air kussens bestaan uit luchtcellen, die ook gel bevatten. Dat zorgt voor een hoge mate van comfort die de druk op bepaalde lichaamsdelen verlagen. 

Decubituspreventie in verzorgingshuizen

Wil je meer weten over onze antidecubitus middelen? Bos Medical International is een expert op dit gebied. We staan j graag te woord. Neem gerust contact op via de gegevens op onze website!

    Posted by