Doorligwonden, ook wel doorligwonden of decubitus genoemd, zijn een veel voorkomend probleem. Ze ontstaan overal op het lichaam waar gedurende langere tijd druk wordt uitgeoefend. Hoewel ze pijnlijk kunnen zijn en veel ongemak veroorzaken voor de patiënt, kunnen ze ook leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we hoe decubitus ontstaat en wat je kunt doen om de vorming ervan te helpen voorkomen.
Wat zijn doorligwonden en waardoor ontstaan ze?
Doorligwonden ontstaan wanneer er aanhoudende druk is op een lichaamsdeel. Door de druk wordt de bloedcirculatie naar het gebied afgesloten, wat weefselschade kan veroorzaken. Doorligwonden ontstaan het vaakst op de zitknobbels, hielen, ellebogen, schouders, heupen en het achterhoofd. Ook kunnen ze ontstaan op andere gebieden van het lichaam. Zeker mensen die niet in staat zijn zich zelfstandig te bewegen of die een medische aandoening hebben die hun mobiliteit beperkt, lopen het risico doorligwonden te krijgen.

Wat zijn de symptomen van doorligwonden?
Het meest voorkomende symptoom van een doorligwond is roodheid of verkleuring van de huid. Het gebied kan ook gezwollen zijn, warm aanvoelen of pijnlijk zijn. Als de doorligwond niet wordt behandeld, kan deze uitgroeien tot een ernstiger stadium. Symptomen in dit stadium zijn onder meer open wonden, pus of drainage uit de wond, en bot- of gewrichtsschade. Doorligwonden kunnen zeer pijnlijk zijn en veel ongemak veroorzaken voor de patiënt.
Welke graden kent decubitus?
Decubitus uit zich in vier verschillende gradaties. Drukzweren in stadium één zijn rood en pijnlijk. Ze kunnen ook warm aanvoelen. Doorligwonden in stadium twee hebben een open wond. De wond kan met pus gevuld zijn of draineren. Drukzweren in stadium drie zijn diepe wonden die doorlopen tot in de spieren en het bot. Ze kunnen ook gewrichtsschade veroorzaken. Drukzweren in stadium vier zijn zeer diepe wonden die door alle huidlagen heen tot in de spieren en het bot reiken. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder infectie, weefselsterfte en gewrichtsschade.
Zijn doorligwonden te voorkomen?
Doorligwonden zijn te voorkomen met de juiste medische producten. Drukverlagende matrassen en kussens kunnen het risico op het ontstaan van doorligwonden helpen verminderen. Matrassen en kussens die kunnen worden opgeblazen of leeggelaten om zich aan te passen aan de lichaamscontouren zijn bijzonder effectief in het voorkomen van doorligwonden.
Lakens en andere kleding die niet tegen de huid schuren, kunnen ook helpen. Juiste voeding is ook belangrijk bij het voorkomen van decubitus. Mensen met een verhoogd risico op decubitus, doen er goed aan om gezond te eten. Dit betekent: veel fruit, groenten en volle granen. Zij moeten ook voldoende drinken om lichaam en hun huid gehydrateerd te houden. Voor mensen die niet in staat zijn een regelmatig dieet te volgen, kunnen supplementen noodzakelijk zijn.
Wat zijn symptomen waardoor je decubitus kunt herkennen?
Er zijn een paar symptomen waaraan je doorligwonden kunt herkennen. Het meest voorkomende symptoom is roodheid of verkleuring van de huid. Het gebied kan ook gezwollen zijn, warm aanvoelen of pijnlijk zijn. Als de doorligwond niet wordt behandeld, kan deze zich ontwikkelen tot een ernstiger stadium. Symptomen in dit stadium zijn onder meer open wonden, pus of drainage uit de wond, en bot- of gewrichtsschade. Doorligwonden kunnen zeer pijnlijk zijn en veel ongemak veroorzaken voor de patiënt. Vroegtijdige herkenning van deze symptomen kan helpen voorkomen dat de doorligwond zich ontwikkelt tot een ernstiger stadium.
Als je denkt dat iemand een doorligwond heeft, is het belangrijk om meteen medische hulp in te schakelen. Doorligwonden kunnen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden als zij niet tijdig worden behandeld. Vroegtijdige behandeling kan helpen voorkomen dat de wond verergert en de kans op complicaties verkleinen.

Kans op gezondheidscomplicaties
Doorligwonden kunnen leiden tot andere gezondheidscomplicaties als ze niet onmiddellijk worden behandeld. Complicaties van onbehandelde doorligwonden kunnen zijn: infectie, weefselsterfte en gewrichtsschade.
- Infectie is een ernstige complicatie die zich over het hele lichaam kan verspreiden en levensbedreigende ziekte kan veroorzaken.
- Weefselsterfte kan optreden wanneer de doorligwond tot diep in de huid en spieren doordringt.
- Gewrichtsschade kan optreden wanneer de doorligwond gedurende langere tijd druk uitoefent op de gewrichten.
Bij Bos Medical International kunnen we het niet vaak genoeg herhalen. Vroegtijdige herkenning en behandeling van doorligwonden is essentieel om deze complicaties te voorkomen.
Hoe worden doorligwonden behandeld?
Doorligwonden worden op verschillende manieren behandeld, afhankelijk van de ernst. Lichte symptomen kunnen bijvoorbeeld behandeld worden met crèmes en zalven. Voor ernstigere doorligwonden kunnen medicijnen op recept of een operatie nodig zijn. Drukzweren die geïnfecteerd zijn kunnen antibiotica nodig hebben. Een operatie is soms nodig om dood weefsel uit de wond te verwijderen.
Inzet van juiste medische hulpmiddelen
Doorligwonden kunnen worden voorkomen met de juiste medische producten, goede voeding en vroege herkenning van de symptomen. Wil je meer informatie over de antidecubitus producten van Bos Medical International? Voel je vrij om contact met ons op te nemen!