Mensen die veel liggen zijn extra vatbaar voor decubitus. Doorligwonden voorkomen bij langdurig liggen is dan ook zeer belangrijk. Zeker bij bedlegerige mensen moet er gekeken worden naar hulpmiddelen waarmee je doorligwonden kunt voorkomen. In de blog hieronder gaan we in op de vraag hoe dat aangepakt kan worden. Benieuwd naar bestaande oplossingen? Lees dan snel verder!
Wanneer ontstaan doorligwonden?
Decubitus, de Latijnse benaming voor dit verschijnsel, ontstaat door druk. Als er langdurig druk staat op een lichaamsdeel, dan kunnen doorligwonden ontstaan. De mate en de duur van de druk bepalen de ernst van de decubitus. Het begint met een rode plek en het kan in een heftig geval zelfs leiden tot grote open wonden. Langdurige druk moet koste wat het kost vermeden worden, omdat de wonden resulteren in een minder goede doorstroming van het bloed en bovendien extra vatbaar zijn voor infecties.
Welke plekken zijn vatbaar voor doorligwonden?
Hoewel constante druk vrijwel altijd de oorzaak is van decubitus, verschilt de kans op doorligplekken per lichaamsdeel. Niet ieder deel van het lichaam heeft een even grote kans op decubitus. Hierbij geldt het volgende. Een plek op het lichaam waar de huid dicht tegen het bot aan zit, heeft een verhoogde kans op decubitus. Voorbeelden van risicoplekken zijn dus het zitvlak, de ellebogen, de heupen of het achterhoofd. Gelukkig kan decubitus voorkomen worden. Er zijn allerlei anti decubitus hulpmiddelen op de markt. Ook helpen deze middelen bij het bestrijden van al opgetreden doorligwonden. In dat geval stimuleren de producten het herstel.
Wat kun je ertegen doen?
Bij het tegengaan van doorligwonden wordt er over het algemeen onderscheid gemaakt tussen voorkomen en genezen. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is ook bij decubitus van toepassing. Middelen worden preventief ingezet óf hebben als doel om genezing te stimuleren. Het is goed om bij de keuze voor bepaalde middelen rekening te houden met het doel van de behandeling.
Het inzetten van matrassen tegen decubitus
Een voorbeeld van effectieve producten die ingezet kunnen worden tegen (en ter preventie van) decubitus zijn matrassen. De matrassen zijn in het bijzonder geschikt voor mensen die veel en lang moeten liggen. Deze bedlegerige mensen (in bijvoorbeeld verzorgingshuizen) zijn vatbaar voor decubitus, omdat doorligwonden kunnen ontstaan bij langdurige druk. En dat is het geval bij een liggende positie. Het is belangrijk om met de juiste middelen doorligplekken te voorkomen of te helpen genezen. Binnen de productcategorie ‘Liggen’ op onze website vind je diverse matrassen:
Foam is een materiaal dat veel ondersteuning biedt. Hierdoor wordt de druk verspreid over het hele lichaam. Dat zorgt ervoor dat niet één plek is blootgesteld aan constante druk. Hybride matrassen kun je zien als een tussenvorm. Het heeft eigenschappen van een regulier matras en een foam matras. Dat geeft ondersteuning en comfort. Alternerende matrassen zijn innovatief. Ze wisselen de druk af. Die wisseldruk zorgt ervoor dat er geen specifieke drukplekken op het lichaam ontstaan. Low-air loss matrassen zijn kenmerkend door het feit dat de luchtcellen langzaam leeglopen. De luchtstroom gaat langs de huid. Dat heeft een positief effect op de huidconditie.
Doorligwonden voorkomen op de operatietafel
Ook in ziekenhuizen staat decubituspreventie hoog op de agenda. Zo ook bij operaties, die veel tijd in beslag nemen. Patiënten, die in enkele gevallen ook al bedlegerig zijn, moeten hierdoor lange tijd dezelfde houding aannemen. Het is een goede zaak dat er hulpmiddelen zijn die de druk doen afnemen. Deze positioneringsproducten, die eveneens tot het assortiment van Bos Medical International behoren, helpen bij het tegengaan van doorligwonden. Zijn er nog vragen naar aanleiding van dit blogartikel? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via onderstaand contactformulier.