Wanneer gebruik je een foam antidecubitus matras?

Binnen het aanbod van antidecubitus producten spelen matrassen een belangrijke rol. Een speciaal matras kan een geschikt hulpmiddel zijn om doorligwonden te voorkomen en te genezen. Ook kan het effectief bijdragen aan het herstel van opgetreden decubitus. Uiteraard is een matras niet voor iedereen geschikt. Daarom geven we in deze blog antwoord op de vraag: wanneer kies je een foam antidecubitus matras? Benieuwd naar het antwoord? Lees dan snel verder!

Wat is een foam antidecubitus matras?

Een antidecubitus matras is een matras dat is ontwikkeld voor mensen met doorligwonden of mensen die een vatbaar zijn voor decubitus. De matrassen zijn gemaakt van foam, ook wel traagschuim of koudschuim genoemd. Dit materiaal heeft een positief effect op de verspreiding van drukpunten op het lichaam. Doorligwonden ontstaan op een plek waar langdurig veel druk op staat. De matrassen zorgen voor een gelijke druk, zodat niet één specifieke plek belast wordt.Het lichaam past zich perfect aan de vorm van het lichaam. Bovendien reageert het schuim op lichaamswarmte.

Decubitus herkenn en voorkomen

Afmetingen en lichaamsgewicht

De antidecubitus matrassen hebben dezelfde afmetingen als reguliere matrassen. Dat vergroot de inzetbaarheid in bijvoorbeeld ziekenhuizen of zorginstellingen. Er zijn verschillende soorten foam. Het ene soort is harder dan het andere. Het lichaamsgewicht bepaald voor een groot deel welk matras geschikt is voor de patiënt. Als je het gewicht van iemand weet, kun je aan de hand daarvan bepalen welk matras geschikt is. Ook speelt natuurlijk de kans op decubitus een grote rol. Voor productinhoudelijke informatie kunt u altijd een vrijblijvende offerte opvragen.

Wat is het doel van zo’n matras?

Het gebruik van een foam antidecubitus matras heeft twee doelen. Een matras wordt ingezet als er veel kans is op een doorligwond of als er al sprake is van decubitus.

Preventieve werking

Allereerst is er de preventieve werking van een matras. Mensen die veel liggen hebben een verhoogde kans op decubitus. In dit soort gevallen biedt een speciaal matras uitkomst. Als de druk minder geconcentreerd is, zullen er minder snel doorligwonden optreden.

Stimuleren van herstel

Een doorligwond heeft verschillende fases. Waar het eerst nog ‘onschuldig’ begint met een rode vlek, kan het na een tijdje zelfs uitmonden in een open wond. Dit type wonden zijn vatbaar voor infecties en kunnen de stroming van het bloed afremmen. Vanuit deze wetenschap is het belangrijk om alles te doen voor het herstel van de wonden. Een anti decubitusmatras is daar een voorbeeld van. Door de druk, na het optreden van een doorligplek, alsnog te verspreiden, wordt het herstel gestimuleerd.

Wanneer wordt een antidecubitus matras gebruikt?

Een antidecubitus matras wordt gebruikt wanneer iemand last heeft van doorligwonden of in het geval dat iemand vatbaar is voor decubitus. Het is je inmiddels vast wel duidelijk dat een foam matras ingezet wordt als preventie en als herstelmiddel. Wanneer iemand veel in dezelfde houding ligt, kan een matras helpen om doorligwonden te voorkomen. Als iemand al last heeft van decubitus, helpt het matras bij het herstel door de druk te verspreiden over het hele lichaam. 

Neem contact op

Inmiddels worden al veel mensen geholpen met een speciaal matras. De foam antidecubitus matrassen vind je terug in onze webshop. Daarnaast richt Bos Medical International ook op andere middelen ter preventie- en bestrijding van decubitus. Geïnteresseerd in onze producten of benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze producten of neem contact met ons op!

    Posted by