Hoe kies je een juist antidecubitus matras?

Een antidecubitus matras geeft veel verlichting bij mensen die bedlegerig zijn. Door de inzet van dit soort hulpmiddelen worden doorligwonden als gevolg van wrijving of schuring voorkomen. Hierdoor wordt overmatige afknelling van de huid voorkomen. Er zijn echter tal van keuzes die je kunt maken op het vlak van matrassen, maar hoe kies je een juist antidecubitus matras?

Matras als medisch hulpmiddel

Het gebruiken van een geschikt medisch hulpmiddel kan een verschil maken voor de levenskwaliteit van patiënten. Denk bijvoorbeeld aan ouderen of mensen met een handicap of ziekte, die genoodzaakt zijn om veel tijd liggend in bed door te brengen. In dat geval wil je natuurlijk decubitus voorkomen en daar kan een matras bij helpen.

Wat is een antidecubitus matras?

We kunnen niet voorbijgaan aan het comfort dat voortvloeit uit een anti-decubitusmatras. Dit type hulpmiddel helpt namelijk om doorligplekken (decubitus) te voorkomen. Ook als er sprake is van ontwikkelde doorligwonden, kunnen bepaalde soorten matrassen de genezing juist bevorderen. Het matras verlaagt namelijk de druk op de huid en biedt een juiste ondersteuning aan onder meer het hoofd-, romp-, bekken- en voetgedeelte.

Wat doet goed antidecubitus matras?

Bos Medical International is al tientallen jaren actief op het vlak van decubitus preventie. Op basis van onze expertise hebben wij de juiste selectie gemaakt van matrassen voor liggende patiënten. Een goed antidecubitusmatras voldoet ten minste aan de volgende criteria:

  • Beperkt de druk en wrijving tussen huid en matras tot een minimum;
  • Houdt rekening met transpiratie en reguleert/vermindert de vochtigheid;
  • En zorgt voor een correcte lighouding van de patiënt..
UTS-hybride-liggen

Hoe kies je een juist antidecubitus matras?

Bij Bos Medical International heeft u de keuze uit vier categorieën matrassen. Laten we de opties hieronder in grote lijnen bespreken.

Foam matrassen

Een eerste soort matrassen zijn onze foam antidecubitusmatrassen. Dit is zowel qua comfort als prijstechnisch een goede keuze. Het antidecubitus foam matras wordt vaak preventief ingezet bij patiënten in bijvoorbeeld verpleeghuizen, in ziekenhuizen en in de thuiszorg. Ook is dit een comfortabel matras voor bedlegerige patiënten met een laag lichaamsgewicht (minder dan 40 kg). Zij ervaren het liggen op luchtbanen vaak onprettig. 

Hybride antidecubitus matras

Een tweede type matras is een hybride antidecubitus matras. Zoals de naam al doet vermoeden, combineert dit soort matras de voordelen van een foam matras en een luchtmatras. Dit zorgt ervoor dat het matras zich goed aanpast aan het lichaam van de patiënt, wat leidt tot een goed ligcomfort. Ook verlaagt het hybride matras de kans op doorligwonden vanwege de drukverlagende eigenschappen.

Alternerend matras

Een derde variant is het alternerend antidecubitus matras. Dit soort antidecubitus matras is een belangrijk hulpmiddel bij het voorkomen of genezen van doorligwonden. De alternerende (afwisselende) werking van het matras zorgt ervoor dat de druk goed gereguleerd kan worden. Het alternerende matras wordt ingezet bij patiënten met decubitus, of als er een verhoogde kans hierop bestaat.

Low-air loss matras

Een vierde en laatste soort is een low-air loss antidecubitus matras. Dit antidecubitus hulpmiddel bestaat uit aaneengeschakelde kussentjes die kleine luchtgaatjes bevatten. Hierbij stroomt er langzaam lucht door de gaatjes, wat zorgt voor een constante afwisseling op het vlak van de ligpositie. De huid blijft hiermee in goede conditie wat de kans op decubitus laat afnemen. Ook ervaart de patiënt een hoog ligcomfort van dit type matrassen.

Hoe kies je een juist antidecubitus matras?

Zoals u merkt zijn er verschillende opties bij de keuze van een antidecubitus matras. Voelt u zich vrij om contact op te nemen met onze adviseurs of vraag direct een offerte aan. Als decubitus specialist adviseren wij u graag over de aanschaf van antidecubitus hulpmiddelen. 

Posted by