Hoe kies je het juiste antidecubitus kussen?

Het kiezen van medische hulpmiddelen is misschien wel het belangrijkste wapen in de strijd tegen decubitus. Het herstel van de doorligwonden kan veel tijd in beslag nemen en ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Maar wanneer de wonden onverhoopt zijn opgetreden, is het zaak om deze effectief te bestrijden. De wonden moeten de mogelijkheid krijgen om te herstellen. Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen op de markt. Matrassen, kussens en zelfs hulpmiddelen voor specifieke lichaamsdelen. In dit artikel gaan we in op de vraag: Hoe kies je het juiste antidecubitus kussen?

Wat is een antidecubitus kussen?

De naam zegt het al: het is een kussen tegen decubitus. Met behulp van antidecubitus kussens kunnen doorligwonden worden voorkomen en hersteld. Ook worden de kussens ingezet als preventiemiddel, om wonden te voorkomen. Er kunnen diverse materialen gebruikt worden voor een antidecubitus kussen. De functie van de materialen en het beoogde effect veranderd daarmee ook. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen. Het ene is beter om een wond te voorkomen, waar het andere kussen het herstel van opgetreden wonden beter stimuleert.

Soorten antidecubitus kussens

Hieronder worden een aantal materialen uiteengezet. De materialen hebben allen een bepaald karakter. Bij de keuze voor een kussen, kunt u het beste ook kijken naar het materiaal waaruit het kussen vervaardigd is. Met deze kennis op zak kunt u kijken naar wat de optie opties zijn.

Foam kussen

Foam kussens worden meestal preventief ingezet. De kussens kunnen bijvoorbeeld geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Het vele zitten kan tot decubitus leiden. Foam kussens worden ingezet om de ontwikkeling van doorligwonden te voorkomen.

Gel-foam kussen

Het gel-foam kussen lijkt veel op het zojuist genoemde foam kussen. Het verschil zit in de kern. De kern van een gel-foam kussen is gemaakt van siliconen. Het foam bevindt zich aan de randen van het kussen. Ook dit kussen is geschikt voor het voorkomen van wonden.

Alternerend kussen

Dit kussen wordt ook wel een wisseldrukkussen genoemd. En die benaming zegt alles over de belangrijkste eigenschap van het kussen. Het kussen wisselt de druk, met behulp van geavanceerde technologie. De luchtbellen in het kussen worden door een pomp opgeblazen – of juist niet, waardoor er een wisselende druk ontstaat.

Gel-air kussen

Een gel-air kussen bestaat uit diverse compartimenten. Deze cellen zijn gevuld met gel en lucht. De functie van de gel is om de lichaamstemperatuur te behouden. Het omhulsel van de cellen, dus de buitenste laag van het kussen, is gemaakt van een kunstmatig alternatief van leer.

Pompen voor antidecubitus kussens

Voor alternerende en gel-air kussens zijn speciale pompen nodig. Deze pompen voorzien de kussens van voldoende lucht. Bos Medical International heeft een aantal pompen in de webshop opgenomen. Het voordeel van deze pompen? Ze zijn van hoogstaande kwaliteit! Dat is zeer effectief in de bestrijding van een wond. Daarnaast functioneren de pompen zonder veel geluid te maken. De pompen produceren minder dan 28 decibel!

Keuzehulp

Het is belangrijk om te kiezen voor het juiste kussen. Dat is in iedere situatie verschillend. Het is daarom goed om hierover contact op te nemen met onze specialisten. Vul daarom gerust ons contactformulier in:

    Posted by