Hoe werken antidecubitus hulpmiddelen?

Decubitus kan ontstaan bij langdurige druk op een bepaald lichaamsdeel. Afhankelijk van de duur en de mate van de druk kan het leiden tot diepe wonden. Het verschijnsel is geen zeldzaamheid. Gelukkig kan een doorligwond voorkomen worden. Dat is te danken aan het bestaan van antidecubitus hulpmiddelen. Wat is decubitus? Wat kan er tegen worden gedaan? Hoe werken antidecubitus hulpmiddelen? Het antwoord op die vragen leest u in dit artikel hieronder. 

Wat is decubitus?

Decubitus, ook wel doorliggen of een drukplek genoemd, ontstaat wanneer er langdurig druk staat op de huid. De druk zorgt ervoor dat de bloedtoevoer wordt belemmerd. De druk die wordt uitgeoefend op de plek op het lichaam heeft in eerste instantie roodheid tot gevolg. Bij roodheid spreekt men van een milde vorm van decubitus. Wanneer de druk op de plek langer aanhoudt, leidt dat tot ergere vormen van decubitus. Langdurige druk kan zelfs leiden tot diepe wonden op de plaats waar de druk is uitgeoefend. 

Wie heeft de meeste kans op decubitus?

Decubitus kan daarom bij iedereen voorkomen. Bepaalde omstandigheden verhogen de kans op decubitus. Denk bijvoorbeeld aan veel zitten of veel liggen. Mensen die vanwege een medische redenen een rolstoel nodig hebben, zitten veel. Onder deze groep is decubitus geen zeldzame verschijning. Het vele zitten zorgt voor constante en langdurige druk op bepaalde plekken van het lichaam. Zeker wanneer de rolstoelgebruiker zich niet kan voortbewegen zonder de rolstoel te gebruiken.

Het wordt nog gevaarlijker als de zenuwen van de gehandicapte niet meer optimaal functioneren. Als pijnprikkels niet goed worden doorgegeven, kan de druk (ongemerkt) zorgen voor een heftige vorm van decubitus. Het voorkomen en herkennen van decubitus is dus erg belangrijk.

Wat maakt decubitus gevaarlijk?

De druk die op een bepaalde plek aanwezig is, sluit de bloedtoevoer af. Hierdoor ontstaan doorligwonden. Afstervende huid, wat het gevolg is van een minimale bloedtoevoer, kan zeer pijnlijke wonden veroorzaken. In de nare wonden kunnen bacteriën ontstaan. In een slecht geval komen deze bacteriën in het bloed terecht. Dat kan op zijn beurt nóg meer nare gevolgen hebben. Het is belangrijk om doorligwonden te voorkomen. En als decubitus al is ontstaan, is het belangrijk om een herstel te realiseren.

Welke antidecubitus hulpmiddelen zijn er?

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om decubitus tegen te gaan. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden die u kunt bestellen bij Bos Medical International.

Kussens

Er zijn speciale antidecubitus kussens die een doorligwond helpen voorkomen. De zitkussens verlagen de druk. Hierdoor treedt decubitus minder snel op. Er zijn ook kussens voor personen die al een doorligwond hebben. Deze kussens stimuleren het herstel van de wond.

Matrassen

Voor mensen die veel liggen, zijn er antidecubitus matrassen. Deze matrassen verkleinen eveneens de kans op een drukplek. De matrassen zijn er in allerlei soorten. Zo zijn er eenvoudige matrassen, 3-laags varianten en opblaasbare matrassen. Lees ook: Hoe kies je een juist antidecubitus matras?

Hulpmiddelen voor specifieke lichaamsdelen

Naast kussens en matrassen zijn er ook hulpmiddelen die specifiek ingezet worden voor de bescherming van een lichaamsdeel. Denk bijvoorbeeld aan hiel- en elleboogbeschermers.

Hulp bij uw keuze?

Kortom, er zijn tal van antidecubitus producten waaruit u kunt kiezen. Heeft u vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

    Posted by