Een low-air loss matras is een doeltreffend hulpmiddel tegen doorligwonden (decubitus). Er zijn echter tal van opties die je hebt om een juiste keuze te maken. Wanneer kies je voor een low-air-loss matras en wat is het nut ervan? Je leest het hieronder!
Wat is een low-air loss antidecubitus matras?
Een low-air loss matras laat, zoals de naam al doet vermoeden, weinig lucht los. Een low-air loss matras is gevuld met luchtcellen, die opgeblazen worden door een elektrische pomp. De cellen bevatten kleine gaatjes, waardoor de lucht ontsnapt. De gaatjes zijn echter zo klein dat de lucht niet snel kan verdwijnen. Vandaar het ‘lage luchtverlies’.
De pomp slaat automatisch aan wanneer dat nodig is. De luchtcellen worden voorzien van nieuwe lucht als ze te veel hebben doorgelaten. Vanaf dat punt begint het proces opnieuw: de volle luchtcellen laten langzaam lucht los tot een bepaald niveau wordt bereikt en nieuwe lucht wordt toegevoegd.
Wanneer gebruik je een low-air loss antidecubitus matras?
Een low-air loss matras kun je op verschillende momenten inzetten. Het doel van zo’n matras is voornamelijk de voorkoming van doorligwonden. Het wordt dan ook vaak ingezet als preventiemiddel.
Constante luchtstroom rond het lichaam
Een low-air loss antidecubitus zorgt voor een constante luchtstroom rond het lichaam van de persoon die op het matras ligt. De lucht die langzaam uit de cellen komt, voorziet het lichaam van de slaper voortdurend van frisse lucht. Door de nieuwe en verse lucht blijft de huid in een betere conditie. De betere conditie van de huid komt voort uit effectieve bestrijding van twee fenomenen:
Maceratie
De luchtstromen gaan maceratie tegen. Maceratie is verweking van de huid en wordt ook wel vochtletsel genoemd.
Smetplekken
Ook smetplekken worden door de luchtstroom voorkomen. Een smetplek is eczeem dat zich voordoet als huid wordt blootgesteld aan warmte, vocht en wrijving.
Door te voorkomen dat maceratie en smetplekken optreden, neemt de kans op doorligwonden af.
Optie: alternerende werking
Het low-air loss matras van Bos Medical International heeft daarnaast ook de mogelijkheid om alternerend te werken. Alternerende matrassen wisselen de druk af, zodat niet één plek voortdurend wordt belast. De wisseldruk verminderd de kans op decubitus en helpt bovendien bij de genezing van doorligwonden. Vraag voor meer informatie een offerte aan.
Hier moet je op letten bij het gebruik van een low-air loss matras
Bij de inzet van een low-air loss matras moet je wel op een aantal dingen letten.
- De dikte van een hoeslaken kan invloed hebben op de werking van de luchtstroom. Die wil je zo min mogelijk beperken, dus gebruik bij voorkeur dunne materialen voor over het matras.
- Ook de noodzaak van wisselligging moet in acht worden genomen bij de inzet van een low-air loss matras. Win professioneel medisch advies in om te bepalen of wisselligging nodig is. Over het algemeen geldt dat wisselligging niet nodig is wanneer de patiënt (met een hoog risico zonder doorligwonden) niet zwaarder is dan 90 kilogram.
Vrijblijvend meer informatie
Onze collega’s vertellen je graag meer over dit type matras. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met Bos Medical International. We helpen je graag!