Het nut van positionerende hulpmiddelen bij decubitus

Decubitus is een aandoening die iedereen kan overkomen. Doorligwonden worden vaak gezien bij patiënten die bedlegerig zijn. Ook bij mensen die veel zitten kunnen doorligwonden optreden. Zo’n wond ontstaat door druk op een deel van het lichaam. Helaas gaat dit gepaard met grote gezondheidsrisico’s. In deze blog wordt besproken hoe positioneringsproducten decubitus helpen voorkomen en genezen.

Hoe ontstaat een doorligwond?

Een doorligwond ontstaat bij langdurige druk op het lichaam. Als een plek op het lichaam voor langere tijd wordt blootgesteld aan druk, kunnen er wonden ontstaan. Natuurlijk zijn er niet direct grote (open) wonden te zien. Decubitus, de medische benaming voor dit fenomeen, begint met een rode plek. Typerend voor een beginnende doorligwond, is dat de rode plek niet snel verdwijnt. Als de druk aanhoudt, kan er op den duur een wond ontstaan. Deze open wonden brengen infectiegevaren met zich mee en kunnen hevige pijn veroorzaken, omdat de bloeddoorstroming verstoord wordt.

Waar ontstaat een doorligwond?

Plekken waar bot dicht onder de huid zit, zijn risicoplekken. Voorbeelden van risicoplekken zijn armen, ellebogen, de zitknobbels en het achterhoofd. Deze plekken zijn extra vatbaar voor doorligwonden, omdat het bot relatief dicht op de huid zit. 

Preventie en genezing van doorligwonden

Er moet alles aan gedaan worden om de doorligwonden te genezen. Maar tegelijkertijd willen we een cliché gezegde benadrukken: voorkomen is beter dan genezen. En met deze wijsheid in het achterhoofd, brengt Bos Medical International allerlei producten op de markt die helpen bij het voorkomen en genezen van decubitus.

Lees ook: hoe werken antidecubitus hulpmiddelen?

Producten die antidecubitus tegengaan

Er zijn allerlei soorten producten die doorligwonden tegengaan. Denk bijvoorbeeld aan matrassen en kussens. De speciale matrassen of kussens verdelen de druk over het lichaam, zodat de druk minder geconcentreerd wordt. 

Het ene product is nog geavanceerder dan het andere. Zo zijn er antidecubitus kussens in onze webshop, die de druk met behulp van een pomp geheel automatisch afwisselen.

Dankzij het grote aanbod van producten worden talloze mensen geholpen bij het genezen of tegengaan van doorligwonden. Helaas helpt een matras of een kussen niet altijd voldoende. Mensen die veel moeten liggen hebben soms alsnog last van doorligwonden. Speciaal voor deze mensen zijn er positioneringsproducten.

Positioneringsproducten bij decubitus

Bij Bos Medical International wordt er onderscheid gemaakt in drie soorten positioneringsproducten. Elke categorie heeft unieke eigenschappen en past bij een bepaalde situatie. 

  • Schuimvormen
  • Da Vinci positioners
  • Gelvormen

De materialen schuim en gel bieden een hoge mate van comfort. De positieproducten zijn er voor diverse lichaamsdelen, waaronder vormen voor het hoofd en de armen. Dat zijn risicoplekken, dus het is belangrijk dat daar producten voor zijn. Met deze producten kunnen doorligwonden worden voorkomen en genezen.

De Da Vinci positioners zijn ontwikkeld samen met medisch professionals. De makkelijk reinigbare vormen bestaan uit meerdere schuimlagen en zijn door de speciale coating waterbestendig. Ook is er antislip materiaal aangebracht aan één zijde, zodat de vorm niet weg kan glijden.

Met deze producten worden lichaamsdelen goed beschermd tegen doorligwonden. Bovendien beschermen de positioneringsvormen zodanig, dat doorligwonden voorkomen kunnen worden. Als de wonden al opgetreden zijn, helpen de producten uit onze webshop bij het herstel van decubitus:

Advies nodig?

Wilt u advies over welk type hulpmiddel het best geschikt is? Neem dan contact op met onze specialisten door ons contactformulier in te vullen:

    Posted by