Het verschil tussen preventieve en curatieve antidecubitus matrassen

Binnen het ruime aanbod van speciale matrassen, zou het kunnen dat je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet. Daarom vind je hieronder een beschrijving van matrassen die kunnen helpen in de strijd tegen doorligwonden. Wist je dat een antidecubitus matras kan helpen bij het voorkomen én het genezen van decubitus? Hiervoor worden verschillende materialen en technieken gebruikt. Maar hoe zit dat dan precies en wat zegt de wetenschap hier eigenlijk over? Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Lees dan snel verder!

Wat is decubitus?

Decubitus is het verschijnsel waarbij een wond zich voordoet wanneer er langdurige druk of wrijving is op een specifieke plek van het lichaam. Vatbare plekken zijn de lichaamsdelen waar het bot relatief dicht op de huid zit. Er zijn verschillende manieren om decubitus te voorkomen of te bestrijden. Het gebruik van een speciaal anitdecubitus matras (anti doorligmatras) is een van de manieren.

Wat voor soort matrassen zijn er?

Er bestaan twee soorten antidecubitusmatrassen die preventief en curatief (genezend) van aard zijn. Op basis van de patiëntsituatie kan je een inschatting maken wat voor type matras het meest geschikt zou zijn. Deze keuze maak je door op verschillende criteria een keuze te maken.

In het aanbod van antidoorligmatrassen vind je ten eerste verschil in materiaal. De materialen die worden gebruikt bepalen dikwijls de mate van comfort en de effectiviteit van het matras. Het tweede onderscheidende aspect is de technische werking van een matras. We leggen het hieronder aan je uit.

Het materiaal van de speciale onderbedden

Matrassen zijn beschikbaar in diverse materialen. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van foam matrassen, zoals ‘koudschuim’, wat de druk op het lichaam verspreid. Ook zijn er hybride matrassen. Deze bevatten een mix van verschillende materialen, wat het ligcomfort ten goede komt. Dit type matrassen is vaak preventief voor doorligplekken.

De technische werking van de matrassen

Techniek wordt ingezet om de beste matrassen voor decubitus patiënten of risicopersonen te ontwikkelen. De technische werking is daarom een belangrijke eigenschap bij het genezen van doorligwonden. Het gaat hierbij vooral om bedden die, met behulp van een stille elektrische pomp, wisselen van druk. Deze alternerende matrassen verdelen de druk telkens over een ander deel van het lichaam. Hierdoor bevindt de druk zich niet op één plek – waardoor doorligwonden voorkomen kunnen worden. Ook deze matrassen zijn te vinden in het assortiment van Bos Medical International.

Wat zijn de effecten van de matrassen op decubitus?

Dat is een vraag die de de wetenschap zich de afgelopen jaren ook heeft gesteld. En hoewel er nog veel onduidelijk is, zijn er wel pogingen gedaan om de effecten van verschillende matrassen in kaart te brengen. Zo blijkt uit een onderzoek van Cochrane, een netwerk van personen die in de gezondheidszorg werkzaam zijn, dat matrassen met een (statisch, dus niet-actief) luchtgevuld oppervlak de kans op genezing kunnen verhogen, als men het bekijkt in dagen dat nodig is voor volledig herstel. Daaruit kan je concluderen dat het verstandiger is om in het geval van opgetreden decubitus te kiezen voor een low air-loss decubitus matras.

Welk matras gebruik je bij het voorkomen of genezen?

Het is altijd raadzaam om een medisch specialist te laten adviseren over het meest optimale matras voor jouw specifieke situatie. Ook bij Bos Medical International kunnen wij je adviseren over ons antidecubitus hulpmiddelen. Ons team staat klaar met een ruim assortiment om partners te voorzien van de juiste producten.

    Posted by