Wanneer gebruik je een alternerend antidecubitus matras?

Een alternerend matras is een effectief hulpmiddel in de strijd tegen doorligwonden. Een alternerend matras wordt ook wel een wisseldrukmatras genoemd. Hoe werkt dit antidecubitus product? En wanneer zet je dit type matras het beste in? Lees dan snel verder.

Wat is een alternerend matras?

Een alternerend matras is een matras dat van druk wisselt. Alternerend stamt af van het Latijnse woord ‘alternus’. Dat betekent ‘afwisselen’. Een alternerend matras wisselt de druk voortdurend af. Het van druk wisselende onderbed bestaat uit luchtcellen worden opgeblazen of leeggelaten. Hierdoor ontstaat een continue wisseling van druk. Uiteraard wisselt de druk niet in hoog tempo. Dat zou een goede (nacht)rust onmogelijk maken. Een elektrische pomp zorgt voor de wisselende druk van het alternerende matras.

Wisseldruk met een pomp

Een pomp klinkt wat kolossaal, maar de pomp is in feite een klein apparaat dat aan het matras is gekoppeld. Gedurende de nacht blaas het delen van het matras op, of laat het delen leeglopen. Belangrijk om te vermelden is dat de pompen van Bos Medical International niet veel geluid maken. Een pomp die veel herrie maakt verstoort het comfort en maakt rustig slapen onmogelijk, daarom beperken we het geluid wat de pomp produceert zo veel mogelijk.

Wanneer gebruik je een alternerend antidecubitus matras?

Je gebruikt een alternerend antidecubitus matras bij de volgende situaties:

  1. Er is sprake van een verhoogd risico op doorligwonden
  2. Een patiënt heeft decubitus en herstel is nodig

Een wisseldrukmatras als preventiemiddel

Een wisseldrukmatras is een zeer geschikt middel om in te zetten in de strijd tegen doorligwonden. Sommige mensen hebben een verhoogde kans op decubitus. Denk bijvoorbeeld aan bedlegerige mensen of personen die veel moeten zitten. Het is belangrijk om doorligwonden te voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen. Zoals je weet, ontstaat decubitus wanneer een deel van het lichaam langdurig wordt blootgesteld aan druk. Om dat te voorkomen, moet druk verspreid worden over het hele lichaam. Een alternerend matras verspreid de druk en wisselt drukplekken af. Dat zorgt ervoor dat geen enkel lichaamsdeel langdurig en intensief wordt blootgesteld aan druk. Dat voorkomt decubitus!

Een alternerend onderbed als hulpmiddel bij herstel

Wanneer er sprake is van doorligwonden, kan een alternerend matras helpen bij het herstel van de wonden. Een patiënt die last heeft van decubitus, kan beter niet op een regulier matras gaan liggen. Dat zou de klachten kunnen verergeren. Daarom is een alternerend onderbed een goed middel om herstel te stimuleren. Zo wordt de schade aan het lichaam beperkt en kan de persoon in kwestie herstellen.

Advies nodig over decubitus producten?

De alternerende antidecubitus matrassen van Bos Medical International helpen bij het voorkomen of laten herstellen van doorligwonden. De stille elektrische pompen doen bovendien niets af van de nachtrust. Kijk in ons assortiment voor de mogelijkheden of neem contact op!

    Posted by